Sådan holder du træsommerhuset ved lige
Træsommerhuse udsættes for hårde vilkår udvendigt, når deres træværk eksponeres for regn, sne og sol. For at sikre levetiden, er det vigtigt at vedligeholde sommerhuset løbende.
Læs med her, hvor vi guider dig igennem, hvad du skal have in mente.
Allerede fra det tidspunkt, hvor træet ikke længere er i vækst, starter nedbrydelsesfasen. Fugt og sol kan øge hastigheden af denne fase, og derfor er det væsentligt, at du ikke lader dit træsommerhus stå uden nogen form for beskyttende behandling.
For at sikre sommerhusets stand, bør du årligt udføre et grundigt tjek af træværket. Hav øje for følgende:
- Alger og skimmel
- Bevoksninger i nærheden af bygningen, som kan skabe mulighed for alger
- Dårligt eller råddent træ
- Revner i træet, som gør, at fugten kan bane sig vej ind
- Skadet fugebånd ved vinduerne
- Tagrender, der er fyldte, så vand kan løbe ovenud og ned langs facaden
- Tør maling med afskalninger
- Vandfælder, som gør, at vand samler sig i stedet for at løbe af
Fugt ødelægger ikke træet i sig selv, men den giver gode vilkår for svamp og råd. Sommerhuse skal derfor bygges med fokus på, at regnvand føres væk fra træværket. Opdager du steder, hvor regnvandet ikke kan ledes væk, er det en god idé at opsætte vandnæser, zinkhætter eller lave et lille fald på sommerhusets vandrette overflader.
Du kan med fordel rense dine tagrender en gang imellem. På den måde undgår du, at fyldte tagrender med skidt og gamle blade får vandet til at stå ovenud og ned langs facaden. Endvidere kan du forebygge fugt i træet ved at fylde revner og sprækker med acrylfugemasse, hvormed vand ikke kan bane sig vej ind i træværket.
Når der er fugtigt, så vokser alger og skimmelsvamp lystigt. Selvom alger ikke ødelægger dit træværk, så holder algerne på fugten, hvilket kan medføre råd. Skimmelsvamp har den ulempe, at det kan give misfarvninger på træværket. Dog er det ikke skadeligt for helbredet, så længe det er udendørs.
Overfladebehandling af træværket er en måde at sikre sommerhuset mod råd og svamp. Brug gerne en grunder, eksempelvis produktet Pinotex Superbase. Er skaden allerede indtruffen, kan du med fordel anvende eksempelvis GORI Fjern Belægninger til at fjerne skimmelsvamp og belægninger.
Inden du giver sommerhuset træbeskyttelse, så husk altid at fjerne grønalger. Ellers sidder træbeskyttelsen ikke ordentligt fast.
Det er en god ide at male træsommerhuset løbende. Hvor ofte du bør male afhænger af flere ting. Her har både vejrforholdene, træets stand samt kvaliteten af din træbeskyttelse indflydelse.
Har du et syd- eller vestvendt træværk, så skal du være ekstra opmærksom, eftersom disse træværk er mere eksponeret for regn, vind og sol. Er facaden fyldt med krakeleringer, så er tiden inde til at give træværket en ny behandling. Tit kan det dog være fordelagtigt at begynde behandlingen, inden malingen krakelerer. På den måde sparer du tid på at klargøre træet.
Ønsker du en lang holdbarhed på malingen, så vælg en træbeskyttelse af god kvalitet. En god huskeregel er, at des mere pigmenteret træbeskyttelsen er, des bedre beskyttet er træet.
Sørg for at give træværket den bedste beskyttelse. Nedenfor får du tre tips hertil.
1. Lad træet blive klar til behandling
Træværkets overflade skal gøres klar, inden du går i gang med at behandle det. Fjern gammel maling og ødelagte træfibre ved at anvende et skrabejern eller en slibemaskine. Slut af med at vaske træet, så snavs, skimmel og alger forsvinder.
2. Giv træet en omgang grunder
Når du har gjort træet klar, skal det have en omgang grunder. Dermed er du sikker på at træbeskyttelsen sidder bedre fast. Er du på udkig efter en god grunder, der hjælper mod råd og svamp, så er eksempelvis Gore 11 og 22 eller Pinotex Superbase et godt valg. Husk at have øje for, om den valgte grunder er olie- eller vandbaseret. Det er vigtigt, du anvender en grunder, der har samme base som malingen.
Når du er færdig med at grunde, så fyld revner i træværket op med acrylfugemasse.
3. Find den rigtige træbeskyttelse
Vælg en træbeskyttelse, der holder i mange år - det bliver du glad for i længden. Undgå at anvende træolie, da den skal opfriskes hvert år. I stedet bør du gå efter en heldækkende maling med meget pigment, da pigmentet beskytter træsommerhuset mod solens stråler. Ønsker du et mere spændende udtryk, hvor man kan se træets struktur igennem malingen, skal du vælge en transparent maling.
Du bør også overveje, om du vil anvende vandbaseret eller oliebaseret maling til træsommerhuset. Vælg en oliebaseret maling, hvis overfladen og træværket er gammelt og har en slidt overflade. Med den oliebaserede maling bliver træet mere modstandsdygtigt, da beskyttelsen trænger langt ind i træet.
Er træværket i god stand og har en fint klargjort overfladen, så kan du vælge en vandbaseret maling. En vandbaseret maling er kendetegnet ved, at den holder i længere tid end en oliebaseret. Vælger du en vandbaseret maling af høj kvalitet, kan den holde op til dobbelt så lang tid som en oliebaseret.
Ombestemmer du dig, kan du altid male med en vandbaseret maling ovenpå den oliebaserede maling. Det gælder dog ikke omvendt.
- Øg sommerhusets værdi med disse istandsættelser
- Er dit sommerhus klar til vinter?
- Gode gør det selv-tips til sommerhusudlejere
- Her finder du landets billigste og dyreste sommerhuse
- Internet hører til det moderne sommerhus
- Pryd sommerhusets have med robuste planter
- Sådan fjerner du flisepest nemt og effektivt
- Børn på ferie: Vi elsker sommerhusoplevelser
- Spar tid på vedligeholdelsen af dit sommerhus